Koronavírus hírek

Koronavírus

Koronavírus

Mi is az a koronavírus?

2020. szeptember 23. - szaboedit

-A Koronavírus (vagy, hivatalos nevén COVID19) első felbukkanása óta fenekestül felforgatta a világot. Bár a mai napig nő mind az ellenzők, mind pedig az "óvatosak" tábora, tény és való, hogy ez a vírusos, légúti, illetve légzőszervi megbetegedés, amely a SARS-CoV-2 nevű koronavírushoz köthető, mindössze néhány hónap leforgása alatt viharsebességgel és intenzitással söpört végig a világon, tömeges halálozásokat és világméretű pánikot okozva ezzel.

virus-4937553_1920.jpg

Ezt az influenzaszerű, ám súlyosabb esetekben komoly szövődményekkel járó megbetegedést 2019 decemberében észlelték először, gócpontja feltehetően a kínai Vuhan városa volt. A vírus terjedése, (mivel cseppfertőzéssel lehetséges a továbbadása, illetve hosszabb - 2 hetes-  a lappangási ideje) szinte észrevétlen és rendkívül gyors. Az első eseteteket követően, 1 hónappal később, az Egészségügyi Világszervezet  2020 januárjában hirdette ki a veszélyhelyzetet, majd ezt követően  2020. március 11-én a koronavírus betegség okozta világjárvány megjelenését.

Szinte kivétel nélkül minden ország vezetése hozott védelmi-,  illetve óvintézkedéseket a fertőzöttszám növekedés megállítására, mint például a határok részbeni, vagy teljes zárja, a szájat-, orrot eltakaró maszkok viselésének kötelezővé tétele, a fokozott fertőtlenítési protokollok alkalmazása, vagy éppen a fertőzésnek kitett lakosok karantén alá vonása.

Magyarországon az első igazoltan koronavírusos megbetegedést 2020 március 4.-én regisztrálták. (A veszélyhelyzetet országosan március 17.-én rendelte el az országos tisztifőorvos Müller Cecília. Az első hullám csillapodását követően június 16.-án szüntették meg ezt az állapotot. ) Jelenleg a hivatalos források szerint az egész országban jelen van a vírus, a fertőzöttek aránya a fővárosban illetve Pest megyében a legmagasabb.Míg az első hullám inkább az idősebb korosztályra nézve volt különösen veszélyes, a második hullám statisztikái alapján a fiatalabb korosztályra nézve vált ez fenyegetővé. 

A jelenleg érvényben lévő szigorítások ellenére a regisztrált fertőzöttek száma folyamatosan növekvő tendenciát mutat, így valószínűsíthetőek további intézkedések is.  

Forrás: wikipedia.org, koronavirus.gov.hu

Kép: pexels.com

                                                                                                                                                                                                 

A bejegyzés trackback címe:

https://covid.blog.hu/api/trackback/id/tr8316211726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása