Koronavírus hírek

Koronavírus

Koronavírus

Így tisztítsd a textilmaszkod! Mutatom, hogyan!

2020. október 26. - szaboedit

vera-davidova-cuzh5s-8zoq-unsplash.jpg


Sajnos vagy sem, a maszkot kötelezővé tették zárt helyeken és gyakorlatilag mindenhol, ahol sok ember megfordul. Egyeseken - vagy kényelemből vagy anyagi okok miatt ezt most nem boncolgatnám - csak az un. sebészi maszk látható. És bár igen, ez is véd a tüsszentéskor, beszéd közben keletkező nedvességcseppektől, hivatalosan csupán egyszer használatos: pontosan emiatt inkább egészségügyi dolgozóknak tartják fenn. Egyre többen hordanak viszont textilmaszkot, ami ugyanilyen hatásos, viszont az talán sokaknak elkerüli a figyelmét, hogy nemcsak a viselése, hanem a megfelelő tisztítása is ugyanilyen fontos.


Az köztudott, hogy magukat a nanométeres vírus molekulákat nem tudja kiszűrni, így maszkban is simán belélegezheted, viszont másokat kisebb eséllyel fertőzöl meg, ha hordozó lennél. Még akár tünetek nélkül is! (Ezért is mondják, hogy nem magad, hanem egymást véditek.)

Mivel a vírus szervetlen felületeken akár napokig is életképes, ha nem mosod rendszeresen a maszkod, az maga is vírushordozó felület lehet. A szakértők szerint legalább naponta, de ha megoldható, akár minden használat után mosásba kerüljön a maszk. Figyelj arra, hogy tiszta kézzel tedd fel és levételkor azonnal moss kezet. Ez a kézmosás legalább 20 másodperc legyen, a szappannak ennyi idő kell, hogy hatásos legyen. Bár egy-egy textilmaszk viselési periódus jó ha nem több, mint 30 perc, bolti eladók esetében 2 óránként ajánlott a csere. Érdemes tehát több darabot magaddal vinned egy egy műszakba. 

Mosógépben olyan magas hőfokon mosd, amit még enged az anyaga, de legalább 60 fokon. Hogy pontosan hány fok kell, hogy  el pusztuljon a COVID-19 nem tudjuk, a SARS vírus ellen, ami hasonló a koronavírushoz, már elegendő a 60 fok. Kézzel mosva, minél melegebb víz, fertőtlenítő hatású mosószer és dörzsölés lehet hatásos. Ha lehetőség van rá, klóros vízben legalább 10 percet áztasd. Ha új a maszk, akkor is érdemes kimosnod használat előtt! A vasalás, hajszárítózás is hasznos, hiszen minél tovább éri nagy hő a maszkot, annál jobb. 

Légzési nehézséggel küzdőnek, illetve kisgyermeknek azonban ne adj maszkot, mint ahogy olyanoknak sem, akiket bármi gátolhat abban, hogy magukról levegyék.  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://covid.blog.hu/api/trackback/id/tr3716259028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása