Koronavírus hírek

Koronavírus

Koronavírus

Most akkor koronavírus vagy influenza?

2020. október 02. - szaboedit

pexels-andrea-piacquadio-3807629.jpg

Amióta egyre hidegebb az idő, a rossz idővel egyenes arányban nőtt az influenzások száma is. Ilyenkor természetes, hogy az ember meghűl, fáj a feje, folyik az orra Igen ám, de koronavírus-járvány is van! A laikus ember számára sokszor nehéz felismerni, hogy egy sima meghűlésről, vagy éppen Covid19 gyanús esetről van szó. Bár tény és való, hogy a két megbetegedésnek vannak hasonló tünetei, azért a koronavírusnak vannak olyan árulkodó - jellemző tünetei, amelyek gyanúra adhatnak okot. 

Influenzára utaló tünetek: gyengeség, nem rohamszerű száraz köhögés, enyhe nehéz légzés, végtagfájdalom, láz vagy hőemelkedés (nem napokig tartó), orrfolyás. Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, valószínűleg nem áll fenn koronavírus fertőzöttség. 

Tünetek, amelyek egyértelműen koronavírusra utalnak: szag és ízérzék elvesztése, nagyon intenzív fáradékonyság, fejfájás, fulladás, légszomj, nehéz légzés, száraz köhögési rohamok illetve napokig tartó magas láz. Fiataloknál jellemző tünet a hasjájás, hasmenés illetve a hányinger.

 Mivel a koronavírus szövődményként tüdőgyulladást is okozhat, bárki, aki észleli magán ezen tünetegyttüttest, azonnal telefonon jelezzék háziorvosuknak, aki haladéktalanul intézkedik a teszt elvégzéséről, hogy kiderüljön tényleg fennáll e a fertőzöttség. 

Bár a fiatalabb korosztály könnyebben, igen enyhe tünetekkel, (leggyakrabban hasmenéssel, levertséggel, étvágytalansággal), vagy akár tünetmentesen esik át a fertőzöttségen, ők is hordozóvá válhatnak és átadhatják azt idősebb hozzátartozónak, így mindenképpen vigyázniuk kell nekik is. 

Müller Cecília országos tiszti főorvos kifejezetten javasolja az idén már mindenki számára ingyenes influenza elleni védőoltást. -  A védőoltás beadatására a háziorvossal történt időpontegyeztetés után lesz lehetőség. Ez azért lehet nagyon hasznos, mert a két betegség hasonló tünetekkel zajlik. Sajnos egy olyan időszak előtt állunk, ami a szezonális influenza időszaka is, miközben zajlik egy koronavírus-járvány -. - A védőoltással az egyik betegség ellen lehet védeni a veszélyeztetetteket - mondta, többek közt Szlávik János a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa. - Az influenza ellen van oltás, ezért most fontos megszólítani azokat is, akik nem szokták beoltatni magukat, de a rizikócsoportba tartoznak.- hangsúlyozta.

Forrás: metropol

Kép: 

A bejegyzés trackback címe:

https://covid.blog.hu/api/trackback/id/tr3116221972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása